Thailand

Thailand, land of the smile. Goedkoop, lekker eten en zonnig zijn zo een paar steekwoorden die van toepassing zijn. Veel variatie en voor ieder wat wils. Je kunt lekker aan het strand gaan hangen, maar ook voor de cultuurliefhebber zijn er veel tempels om je te vermaken. De Thaise keuken is over het algemeen heel pittig. Voor toeristen wordt er vaak al rekening mee gehouden en krijg je een minder pittige variant. Maar hou er rekening mee dat “a bit spicy/not spicy” Thailand-stijl voor onze begrippen toch best scherp kan zijn!

Thailand in vogelvlucht

Visum

Bij binnenkomst in Thailand krijg je een stempel waarmee je 30 dagen in Thailand mag blijven. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wel kan er gevraagd worden om een uitreisbewijs, zoals bijvoorbeeld een vliegticket, waaruit blijkt wanneer je weer van plan bent weg te gaan. Reis je over land, denk er dan om dat je maximaal 2 keer een visum kan krijgen. Heb je aan 30 dagen niet voldoende dan heb je twee opties: van tevoren een visum van 60 dagen aanvragen. Of je visum van 30 dagen verlengen in Thailand zelf. De kosten hiervan zijn 1900 bath.

Thailand in een opsomming:

Taal: Thai
Hoofdstad: Bangkok
Munteenheid: Bath
Tijdzone: UTC+7

Geld opnemen

Overal in Thailand vind je zonder problemen een geldautomaat waar je kunt pinnen. Meestal is het maximale bedrag wat je in één keer kunt pinnen 10.000 bath. Dit is omgerekend ongeveer € 265,00. Denk erom dat je bij het pinnen vaak biljetten van 1000 bath krijgt. Niet iedereen kan deze biljetten wisselen, denk bijvoorbeeld aan een kleine aankoop op de markt. Vaak kun je bij een 7Eleven je 1000 bath omwisselen in kleinere coupures. Vergeet niet om altijd te kiezen voor de optie pinnen “without conversion”! Op bepaalde plekken is het ook mogelijk om met je creditcard te betalen.

De Thaise bath kent zowel munten als biljetten. De muntenreeks bestaat uit 0.50, 1, 2, 5 en 10 bath. De biljettenreeks bestaat uit 20, 50, 100, 500 en 1000 bath. Door de verschillende kleuren is het vrij duidelijk te zien wat je in je portemonnee hebt.

Het verkeer in Thailand

In Thailand rijdt men aan de linkerkant van de weg. Het langzaamste verkeer rijdt het meest links en rechts kun je inhalen. Mocht je dus van plan zijn om met een scooter op pad te gaan, hou dan zoveel mogelijk de linkerkant van de weg aan. Regelmatig zie je borden voorbij komen dat de weg gedeeld wordt door scooters, motors, auto’s, bussen etc. Dit gaat allemaal vrij vlekkeloos, je moet even door hebben hoe men op elkaar reageert.

Als voetganger is het soms een hele toer om de weg over te steken. Je ziet hier heel veel zebrapaden, maar verwacht niet dat de auto’s voor je stoppen. Pas op het moment dat je op de weg loopt zal een auto of scooter stoppen of om je heen rijden. Kijk gewoon wat de locals doen en pas je daarop aan.

Onze route

Na een aantal dagen in Bangkok zijn we aardig gewend aan Thailand. We pakken de bus naar Kanchanaburi voor een duik in de geschiedenis. Oud en nieuw brengen we door in Ayutthaya waar we de mooiste tempels zien. Het doet ons denken aan de beelden die we kennen van Angkor Wat.

Via Bangkok vliegen we verder naar Chiang Mai, waar we een kookles volgen en de mogelijkheden voor de Mae Hong Son Loop uitzoeken. In 10 dagen rijden we de Mae Hong Son Loop op de motor, één van de beste ervaringen van onze wereldreis! We stoppen in Mae  Chaem, Mae Sarian, Mae Hong Son, Pai en Mae Rim. Na een aantal dagen bijkomen in Chiang Mai vliegen we terug naar Bangkok.

We willen graag naar de eilanden, maar het weer gooit wat roet in onze oorspronkelijke plannen. Op aanraden van wat locals reizen we af naar Trat om de oversteek te maken naar Koh ChangKoh Mak en Koh Kood. Een goede beslissing, want we hebben prachtig weer en wat kun je hier mooi snorkelen! We reizen terug naar Bangkok om Thailand weer te verlaten.

Bangkok -> bus -> Kanchanaburi -> bus -> Ayutthaya -> trein -> Bangkok -> vliegtuig -> Chiang Mai -> Mae Hong Son Loop (Mae Chaem -> Mae Sariang -> Mae Hong Son -> Pai -> Mae Rim -> Chiang Mai) -> vliegtuig -> Bangkok -> bus -> Trat -> bus + ferry -> Koh Chang -> ferry -> Koh Mak -> ferry -> Koh Kood -> ferry + bus -> Trat -> bus -> Bangkok

Onze top 3 – Things to do

Bangkok: Co van Kessel fietstocht

Bangkok is een hele grote stad, dus om nou alles per voet te gaan verkennen is een beetje teveel van ...
Verder Lezen

Een kijkje in de Thaise keuken – Chiang Mai

Al sinds onze eerste dag in Thailand zijn we verliefd op de Thaise keuken. Vlak bij ons hotel liepen we ...
Verder Lezen

Mae Hong Son Loop Thailand

We hebben een 10 daagse trip gedaan: de beroemde Mae Hong Son loop. Een route die start in Chiang Mai ...
Verder Lezen

Onze top 3 – Overnachten

1. Dozy House – Chiang Mai | 2/1 Singharaj Rd., Soi 2, Chiang Mai | €

Aan de rand van het oude stadshart vind je Dozy House, een plek om heerlijk tot rust te komen. Het personeel is heel behulpzaam en kan van alles voor je regelen, van een taxi tot excursies. Er zijn privékamers en slaapzalen. Koffie, thee en toast staat de hele dag gratis klaar. –>bekijk nu de beschikbaarheid

Booking.com

2. Marvin Suites – Bangkok | 1 Sathorn Soi 11, Sathorn road, Bangkok | €€

Marvin Suites ligt in de buurt Sathorn, vlak bij de BTS halte. De kamers zijn heel ruim opgezet en ondanks dat het midden in de drukke stad ligt, merk je daar in de kamers weinig van. Er zit beneden een restaurantje waar je kunt ontbijten en lunchen. Ook is het mogelijk om hier je was te doen. Het personeel is heel behulpzaam en staat ten alle tijden voor je klaar. –>bekijk nu de beschikbaarheid

3. Sangsawang Resort  – Mae Hong Son | 28/5, Moo 10, T. Phabong, Mae Hong Son | €

Dit resort bevindt zich net buiten Mae Hong Son en heeft verschillende bungalows. Het personeel spreekt over het algemeen geen Engels, maar kunnen altijd telefonisch contact zoeken met de eigenaar. Koffie en thee is standaard verkrijgbaar. Hou er rekening mee dat het ’s avonds en ’s ochtends best fris kan zijn, een extra deken is geen overbodige luxe. –>bekijk nu de beschikbaarheid

Leesvoer

Alle blogs over Thailand