Moskou – Arbat, Alexandrovsky Garden & GOeM

Moskou is de hoofdstad van Rusland 11.979.529 inwoners (2013). Het is de start van onze wereldreis. We zullen 2 dagen in deze stad verblijven en verkennen. We bezoeken o.a. de straat Arbat, het Kremlin, het Rode plein en het GOeM.

De eerste indruk

Over Moskou vliegen in het donker is een ervaring op zich. Dit is onze eerste kennismaking met deze enorme stad die nooit slaapt. Na het landen staat er een Rus op ons te wachten die totaal geen Engels spreekt en halverwege de rit een beetje liet doorschijnen dat hij niet zeker weet waar hij heen moet rijden.

Tijdens de rit valt ons een aantal dingen op: Oude, karakteristieke gebouwen omringt door moderne flatgebouwen, drukke wegen en veel buitenlands bedrijven zoals de MacDonalds, Ford, KFC en zelfs een Ikea. Berichten in de media dat westerse bedrijven het Russische land onder dwang moeten verlaten lijkt gier in de hoofdstad niet van toepassing. In tegendeel zelfs, want op sommige delen van het centrum lijkt het net of we in Amerika zijn, maar dat later.

Eeuwen oude gebouwen worden afgewisseld met moderne architectuur als we het centrum naderen. Toch zijn er veel oude gebouwen te zijn en lijken ze het te winnen van de nieuwe, hoge, gebouwen.

Aankomst bij hostel Home-Hostel

Nadat de taxi chauffeur een aantal keer aan voorbijgangers gevraagd heeft of hij goed zit en we in een donkere straat in de taxi achtergelaten worden, blijken we rond 22:00, lokale tijd, op bestemming te zijn. De chauffeur helpt onze backpacks de trap op en naar de receptie. Eenmaal daar worden we vriendelijk verwelkomt door een Russische dame die goed Engels spreekt. Na wat uitleg en de administratieve afhandeling worden we naar onze kamer begeleid.

Het hostel is net een studentenhuis met allemaal kamertjes. Onze kamer is een tweepersoonskamer met twee losse bedden, een tafel met stoel en een kastje met spiegel. Het ruikt er muf en de bedden kraken. Als je de foto’s op Hostel World bekijkt dan ziet er idyllish uit, maar als we dit wisten hadden we waarschijnlijk voor iets anders gekozen. De eigenaren hebben of de kamers perfect ingericht voor de foto’s of ze kunnen erg goed om gaan met Photoshop. De badkamers zijn klein en de schimmel is goed te zien (iets wat ook niet zo lijkt op de foto’s). De wc is zo geplaatst dat de dames zijwaarts op de wc moeten zitten, want meer ruimte is er niet.

Moe gaan we slapen wat redelijk goed lukt, na een lange dag met veel indrukken. De komende twee dagen zullen we in Moskou ronddwalen en veel zien.Booking.com

Moskou – Dag 2

Arbat

Op onze tweede dag van onze wereldreis gaan we Moskou in. We staan vroeg op om eerst de straat Arbat te bekijken, de mooiste straat van Moskou te bekijken. Het is inderdaad een leuke straat met allerlei winkeltjes, voornamelijk souveniers. Wat ons opvalt is dat er heel veel Amerikaanse winkels en restaurants zitten. Denk hierbij aan Dunkin Donuts, Alice in Wonderland, KFC, Burger King en nog veel meer. Veel westerse invloeden.

De straat is versiert met bloemen-bogen en hier en daar is een standbeeld met Russische tekst te zien. We lopen de gehele straat uit waar we uitkomen op de Arbatskaya pl. Daar steken we over om onze tocht verder te vervolgen via de ul. Vozdvizhenka om uit te komen op de ul. Mokhovaya. Een niet hele spannende weg, maar bijna aan het einde zijn de torentjes te zien van het Kremlin.

Alexandrovsky Garden

Eenmaal daar aangekomen zien we een enorme mensen massa staan voor de ingang. We besluiten daarom nog maar even in het park voor het Kremlin rond te lopen en dat bevalt prima. Perkjes met mooie witten en rode bloemen, hoge bomen, fonteinen en standbeelden. Ook het graftombe van de onbekende soldaat is hier. Dit is een monument dat gewijd is aan de Sovjet soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Grote Patriottische Oorlog (1941-1945). Er zijn altijd 3 soldaten aanwezig, die om het hele uur op een hele ceremoniële manier elkaar afwisselen. Een soldaat aan de linker zijde van het monument, een aan de rechter kant en een soldaat staat op een afstandje om toeristen er op te wijzen dat ze niet over het koord mogen kijken. Dit doet hij via een fluitje en dat horen we regelmatig. De vlam brandt altijd en de hitte is te voelen op een afstandje.

We lopen door richting het rode plein. Dit is afgezet met poortjes en er staan rijen mensen voor die zich laten controleren door bewakers voordat ze doorlopen. Aangezien we al een tijdje lopen besluiten we morgen naar het plein te gaan.

GOeM

Toch nog even een stukje doorlopen en we komen, via een omweggetje, aan de noord zijde van het rode plein. Hier staat een prachtig gebouw met twee ingangen met bewakers. Toch nieuwsgierig gaan we (zonder gecontroleerd te worden) naar binnen. Eenmaal binnen in het gebouw lijkt het of we terug in de tijd zijn gereisd; ouderwetse muren, drie verdiepingen en heel diep. Welkom in het GOeM (Glavny Oeniversalny Magazin). Dit betekend Universele Hoofdwinkel. De winkel is in 1888 – 1894 geboud en was bedoeld als handelsgebouw. In 1921 werd het genationaliseerd door Lenin. Na een grondige restauratie in 1952 werd het heropend als staatswinkel.
Hier vind je vanalles, voornamelijk winkels ver boven ons budget. Denk bijvoorbeeld aan Versace, Lowe, Sony, Louis Cuitton, Chanel en nog veel meer van dat soort winkels. Je kunt er goed eten en drinken of er gewoon doorheen lopen.

De metro in Moskou

Eenmaal weer buiten het GOeM besluiten we om lekker naar het hostel te gaan om even bij te komen. Om niet weer dat hele eind te lopen gaan we de metro maar eens proberen.

Een metrokaartje kost 100 roebel (ongeveer tijdens schrijven € 1,30) per persoon. Dan kan je in principe overal heen. Zoek wel eerst de Russische naam van de halte waar je heen wilt op, want dat staat nergens in het Engels.

Er vertrekt een metro binnen 3 minuten na de andere, dus we hoeven niet lang te wachten. Het is niet super druk in de metro en je kunt er goed staan. De bestemmingen worden alleen in het Russisch omgeroepen, maar boven de deuren hangen de routes van de lijn waar je in zit, zodat je kunt tellen bij welke stop je er uit moet. Eenmaal in de metro zijn we zo op onze bestemming.

Alice in Wonderland

Na een rustpauze in het hostel gaan we terug naar Arbat om wat te eten te zoeken. De meeste restaurants zien er niet zo heel gezellig uit en uiteindelijk besluiten we maar bij Alice in Wonderland te gaan eten. We nemen samen een hamburger en deze is goed te doen. Na een prachtig opgemaakt toetje rekenen we af. We zijn nog geen € 12,= kwijt voor de gehele maaltijd.

Terug naar het hostel en lekker slapen. Dat lukt goed na een drukke eerste dag met veel indrukken.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne Palsrok

Het eerste verhaal en dat er nog maar vele mogen volgen. Van de hamburgers zullen er ook nog vele volgen. We hebben een goede indruk van Moskou gekregen.

RienekeElzerman

De hamburgers worden schaarser en schaarser 🙁 Ben benieuwd of ze daar in Azië iets van bakken, McDonald’s telt natuurlijk niet.

Yvonne Palsrok

Jeetje, jullie zijn net weg en al een hamburger gegeten! Zonder McDonald’s zal het wel schaars zijn dus een beetje schipperen. Als er niets anders is smaken die vast lekkerder dan in Nederland.

Peter

Grappig zeg, dat Moskou nog best wel westers is. Zou je eigenlijk niet verwachten

RienekeElzerman

Nou, wij stonden er ook echt van te kijken. Maar ook hier in Mongolië hebben we de Burger King, KFC en Cinnanon alweer gespot.

Peter

scheelt wel weer, als je dan geen goed eten kan vinden kun je altijd terugvallen op het bekende westerse eten 😛