Volg de groene lijn door het hart van Irkutsk

Irkutsk, Backpackjunkies

Na vier nachten (gebroken) geslapen in de Transmongolië Express komen we aan in Irkutsk. Een “klein” stadje 5100 kilometer ten oosten van Moskou. We stappen de trein uit opzoek naar de plek waar je kaarten kunt kopen voor de bus. Het is aanzienlijk koud en mistig en een enorme drukte voor het station. Ticketoffice voor de bus kunnen we niet vinden en het is te ver om te lopen. Dan maar een taxi. Voor 500 roebels worden we, na een dollemans rit van 15 minuten, voor de deur afgezet van het Rolling Stones Hostel.

De entree is al leuker dan het hostel in Moskou. Eenmaal in het hostel worden we begroet door een leuke, klein ingerichte ruimte en een vrij jonge Rus, Tony genaamd, die erg goed Engels spreekt (Irkutsk is nu al beter dan Moskou). De eerste wat Tony tegen ons zegt is: Take off your shoes. We zijn wat vroeg voor het inchecken en de Rus, Tony, laat ons een kaart zien van de stad waar een groene lijn door loopt.

“The Green Line”

Deze lijn is ook daadwerkelijk in de stoepen verwerkt en als je deze lijn volgt kom je langs alle toeristische plekken van Irkutsk; Koptische kerken, oude belangrijke gebouwen, de poort naar Moskou, het centrale park en nog veel meer. Als je deze lijn volgt en je komt bij een bezienswaardigheid dan staat er ook een informatiebord bij wat vertelt wat het is, in het Engels en Russisch. Je bent ongeveer 3 tot 4 uur onderweg en je ziet zo’n beetje alle aspecten van Irkutsk.

We komen ook in het Kirov Park. Dit lijkt wel een beetje het hart van Irkutsk, want hier zijn alle optredens, markten enz. Als wij het park inlopen zien we dat ze allemaal kleine kraampjes hebben met leuke, kleine hebbedingetjes. Denk bijvoorbeeld aan mutsen, kaarsen en kinderspeelgoed. Echt voor de lokalen, want veel toeristen zie je niet (eigenlijk alleen wij tweeën) en het is niet iets wat je mee wilt nemen in je backpack. We gaan zitten op een bankje om alles gade te slaan. Het is heerlijk weer en de mensen zijn vrolijk. Het is zo’n verschil met Moskou!

Het hostel

Eindelijk 1 uur en we mogen inchecken bij het Rolling Stones Hostel. We hebben een flink stuk gelopen en zijn ook wel toe aan een beetje rust. We stoppen na 3 kwart van de groene lijn en gaan via een tactische weg terug naar het hostel. Na het inchecken laat Tony zien waar alles is. De bedden zijn erg fijn, wat ook niet moeilijk is na 4 nachten trein-bedden. Aan beide zijden staan bedden, twee verdiepingen. Elk voorzien van een gordijntje waardoor je vrij veel privacy hebt. Tevens heeft elk bed een locker waar de backpacks in kunnen. Helaas zijn ze niet echt heel stevig, want de 2de avond valt bij mij de deur er uit als ik de locker dicht doe.

Er is ook een keuken in het hostel waar je zelf mag koken. Sommige producten die er staat hebben een sticker “free” en mag je gewoon gratis gebruiken. Er is ook een wasmachine aanwezig en voor 100 roebels krijg je waspoeder. De douches zijn schoon en ruim. Ze zijn ook voorzien van een regendouche. De toilette zijn ook erg schoon. Wat een verbetering met Moskou!

Check hier de beschikbaarheid van Rolling Stones Hostel

We bergen onze spullen op en nemen een douche van ongeveer 30 tot 45 minuten. Heerlijk schoon weer. We hangen wat rond bij het hostel en kletsen met een Belgisch stel, een Franse jongen en Tony van het hostel. Tijd om te gaan eten.

Irkutsk is een enorm leuke stad, maar de restaurants zijn wat moeilijk te vinden. Uiteindelijk komen we uit bij het Bierhaus (…). We nemen allebei een schnitzel. Lekker Russisch bezig zo … Een maaltijd daar kost echt niet veel. Voor omgerekend 10 euro kun je prima met z’n tweeën eten (incl. drinken). Na het eten terug en heerlijk geslapen.

De rest van Irkutsk

De tweede dag maken we de groene lijn af en komen we uit bij het 103th district. Een leuk winkelstraatje wat er echt gezellig en Russisch uitziet. Hier weer een paar kleine souvenirtjes gekocht en wat rondgelopen. Het schoolseizoen begint weer en er zijn overal kleine presentaties te vinden over de verschillende onderdelen van de scholen. Ook zien we een optocht van nieuwe scholieren. Het lijkt wel een protestmars, maar wel een leuke manier om je als klas te introduceren.

Wij blijven even bij het 103th discrict hangen om vervolgens de lijn weer te volgen. Na een tijdje komen we bij een parkje uit waar kinderen heerlijk aan het spelen zijn en waar ouderen heerlijk met elkaar aan het dansen zijn. Je merkt echt dat de mensen hier veel meer buiten leven dan in Nederland. Het weer is er ook beter naar wellicht.

Kerken

Irkutsk heeft ook erg veel Koptische kerken. De meesten zijn te bezoeken. Je mag er geen foto’s maken, dus helaas geen beeldmateriaal. Maar ze zijn wel erg mooi. Eigenlijk een beetje zoals de Katholieke kerken (veel pracht en praal van goud) alleen dan zonder al dat goud. Elk deel van de kerk is beschildert met prachtige tekeningen. Er zijn altijd wel mensen aanwezig die bezig zijn met gebed of gewoon tot rust komen en nadenken. Vrouwen moeten een hoofddoekje dragen, dus Rieneke ook. Deze worden gratis te leen aangeboden… Helaas in de kerk zelf, anders was er wel een foto van Rieneke met zo’n hoofddoekje.

Die avond eten we weer bij het Bierhaus en gaan we op tijd slapen. Morgen is een rustdag en vertrekken we in de avond met de trein richting Ulaanbaatar.

Vind je dit leuk? Pin het!

Meer weten over de Transmongolië Express?
Check dan snel onze Reisgids – De Transmongolië Express! Je leest hier alles wat je moet weten, van de route tot wat je meeneemt om de lange treinreis goed door te komen. Natuurlijk laten we je ook beelden en foto’s zien van dit geweldige traject.
Mis je iets? Laat het ons weten zodat we onze reisgids bij kunnen werken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter

Hebben jullie dan niet eens zn doekje meegenomen? 😛 Irkutsk klinkt wel echt als een leuke stad om naar toe te gaan!

Peter

Klinkt goed 🙂