Mulu National Park – Nachtwandeling

Een mooie manier om de inwoners van het regenwoud te zien is tijdens een nachtwandeling. En dit gaan we ook doen in Mulu.

Klaar voor de start

Zoals bij elke tour, moet je verzamelen voor de ingang van het hoofd gebouw. Er zitten al een paar mensen te wachten voor de nachtwandeling, en de gids is er ook al. We zien direct dat dit de dame is die met zeer weinig enthousiasme ons had ingeschreven de eerste dag. Het is een ietwat apart type, om het zo maar te zeggen.

We hadden al wat voorwerk gedaan via de Lonely Planet. Hierin werd ook duidelijk vermeld dat je geen anti-insecten spray moet gebruiken; dit kan de beestjes afschrikken. Tot onze verbazing is dit het eerste wat onze gids doet, en niet te zuinig ook. Niet alleen de beestjes zullen hiervan wegrennen, maar wij ook.

Er worden een paar basis regels uitgelegd die specifiek voor deze nachtwandeling gelden en dan gaan we lopen. Er wordt na de eerste stap al driftig gezocht naar de beestjes, maar aangezien hier ook bungalows staan voor gasten, zal hier weinig excentrieks te vinden zijn.

Nachtwandeling via een andere route

Door de hevige regenval is het normale pad voor deze nachtwandeling overstroomt en gaan we daarom de Botany Loop voor een deel volgen. Deze hebben wij bij daglicht al een keertje gedaan. Onderweg er naar toe worden de zaklampen overal op geschenen. We zien een paar duizendpoten, hammerhead wormen, kleine schorpioenen tussen de kieren van het hout, gekko’s, spinnen en nog veel meer.

Look at my shadow

Door haar ervaring ziet onze gids natuurlijk veel sneller dingen. De manier waarop ze wil aanwijzen waar iets zit is soms niet echt handig. Ze roept zo nu en dan “Look at my shadow” terwijl ze een vinger voor het licht van haar zaklamp houdt. Maar omdat haar vinger te dicht bij haar lamp is (vanwege korte armpjes denk ik) is het een enorme schaduw. Ook het feit dat andere mensen vanaf andere hoeken schijnen helpt niet.

We gaan verder het donker in. Uiteindelijk zien we een heuse slang! Het is geen boa constrictor van 3 meter, maar een klein, schattig, groen met witte slangetje. Beestje is alleen wel enorm giftig. Ook zien een een vogelspin, nja… De pootjes dan. Er is zelfs een dame die op een bankje gaat staan. Wat een lol zal die spin hebben gehad.

Het valt me op dat heel veel beestjes ook wel prachtige kleuren hebben als je ze ziet. Veelal natuurlijk schutkleur, maar toch. We zien ook heel veel wandelende takken tijdens deze nachtwandeling.

Zo donker en flitsen

Ik loop inmiddels achteraan. Ook mede door een stel Russen die denken dat ze constant voor ons moeten lopen en daar zelfs ellebogen voor gebruiken. Nja, zijn tenminste deze keer geen ander soort mensen waar velen wel eens over vallen. Een paar keer kijk ik achter me en zie dat het echt pikkedonker is. Zo donker heb ik volgens mij nog nooit gezien. Ook zien we steeds meer bliksemflitsen komen en even later horen we zachtjes het gedonder van het onweer dichterbij komen. Maar we hebben geluk; het blijft droog.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De combinatie tussen het donker, de geluiden van alle beesten en de flitsen geeft een spannend gevoel. Je zit midden in het regenwoud, hier zijn wij, de mensen, niet de baas.

Geloof het of niet, maar de volgende foto is een foto genomen tijdens de wandeling.

Mulu - Nachtwandeling 10 - BackPackJunkies

En weer terug

Na een 1 1/2 uur lopen komen we terug bij het hoofd gebouw. Ik moet zeggen dat het me een beetje tegenviel. De gids was niet echt geweldig en het is een tour die je prima alleen kunt doen. Er zitten namelijk geen hekken die je voorbij moet, dus je kunt zo een pad op lopen. We zagen ook wel een paar mensen zonder gids lopen.

We hebben een hoop beestjes gezien, van eng en kruipend tot best schattig en stil zittend. Het is zeker de moeite waard om eens in het donker in zo’n woud rond te lopen. Moet je natuurlijk wel durven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties