Als je op reis gaat door Azië en daarbij een aantal islamitische landen bezoekt is het raadzaam om uit te zoeken wanneer de ramadan precies plaatsvindt. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je reis. Wij hadden hier van tevoren niet bij stilgestaan en werden er min of meer door verrast. Op dat moment stond de reisplanning al vast en zat er niks anders op dan door te reizen tijdens de ramadan in Maleisië. Voorbereiding is het halve werk en daarom vertellen we je alles wat je moet weten over het reizen tijdens de ramadan.
Wat houdt ramadan in?
Eerst maar even een definitie:
Ramadan (Arabisch: رمضان ,ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer, waarop tussen fajr, de dageraad ruim vóór zonsopkomst, en maghrib, bij zonsondergang, gevast wordt.
Bron: Wikipedia
Aangezien het hier gaat om de negende maand van de maankalender zijn de precieze data elke jaar verschillend. In 2017 duurde de ramadan in Maleisië van 27 mei t/m 24 juni. De ramadan wordt gevolgd door het Suikerfeest wat ook twee dagen duurt, van 25 juni t/m 28 juni.
Tijdens de ramadan wordt er van zonsopkomst tot zonsondergang gevast. Dit houdt in dat je niet mag eten, drinken, roken en je moet je onthouden van geslachtsgemeenschap. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zieken, zwangere vrouwen, vrouwen tijdens de menstruatie, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan (indien dat mogelijk is) wel wordt aangemoedigd.
Na zonsondergang mag er weer gegeten worden. Vaak komt de hele familie samen om uitgebreid te eten en te drinken.
Waarom wordt de ramadan gehouden?
Het vasten tijdens de ramadan is één van de vijf zuilen van de islam. Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.
Daarnaast wordt er tijdens de ramadan meer gebeden door moslims om hun geloofsovertuiging te doen toenemen. Naast een maand van bezinning, is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.
De ramadan in Maleisië
Maleisië is een islamitisch land, maar niet elke regio is even streng in het navolgen van de ramadan. In Kuala Lumpur zul je er veel minder van merken dan in Kota Bharu. Wij waren tijdens het begin van de ramadan precies in het meest strenge islamitische deel van Maleisië, namelijk in Kota Bharu. Hier kun je de gevolgen van de ramadan goed merken. Maar dit geldt voor de hele oostkust van Maleisië. Onderweg zagen we genoeg restaurantjes, maar er was er niet één open voor de lunch. ’s Avonds kan het ook een hele uitdaging zijn om ergens te eten, omdat veel restaurants helemaal vol zitten. De meeste mensen maken een reservering, waardoor je minder makkelijk op de bonnefooi binnen kunt lopen. Ook moet je rekening houden met het tijdstip dat de zon ondergaat, want voor die tijd wordt er vaak geen eten uitgeserveerd.
In Kuala Lumpur daarentegen konden we overdag zonder problemen eten. Maar ’s avonds was het hier nog een grotere uitdaging dan aan de oostkust. Waar we voor de ramadan prima terecht konden in de foodcourt van Suria KLCC zat er niks anders op dan te wachten tot een uur of acht. Er was geen enkel plekje meer te vinden en alle restaurants zaten overvol. Het tijdstip van zonsondergang lag tegen 7 uur, dus dat betekende vroeg eten of juist laat. Natuurlijk helpt het ook als je van tevoren een reservering maakt.
Reizen tijdens de ramadan
Reis je tijdens de ramadan, hou er dan rekening mee dat sommige buslijnen misschien minder vaak of zelfs helemaal niet rijden. Zeker rond zonsondergang als iedereen thuis wil zijn om het vasten te breken. Dit geldt ook voor het regelen van een taxi. Ook in treinen en metro kan het drukker zijn dan normaal, omdat iedereen tegelijkertijd naar huis wil.
Over het algemeen heb je minder last van problemen tijdens het reizen zelf en is het vooral het stukje eten en drinken waar je rekening mee moet houden.
Het Suikerfeest in Kuala Lumpur
In veel winkelcentra in Kuala Lumpur zagen we tijdens de ramadan al allerlei versieringen met het oog op het Suikerfeest. Het is een kleurrijk en feestelijk geheel. Natuurlijk wordt hier dan ook weer een slaatje uit geslagen door winkeliers met een ‘Hari Raya’ uitverkoop.
Tijdens het Suikerfeest waren wij in Kuala Lumpur. Hoewel we hadden gedacht een groot feest aan te treffen was het compleet uitgestorven in onze buurt. Veel lokale restaurants waren gesloten en er zaten maar heel weinig mensen te eten bij de tentjes die wel open waren. Blijkbaar is het Suikerfeest iets wat toch vooral thuis wordt gevierd. Het is een nationale feestdag hier in Kualu Lumpur en dat is dan ook goed te merken. In het winkelcentrum naast ons hotel waren maar een paar winkels open, overal zagen we de melding dat men tijdelijk gesloten was in verband met het Suikerfeest.
Wel of niet reizen tijdens de ramadan
Het reizen tijdens de ramadan heeft zeker invloed gehad op hoe we alles hebben beleefd. Waarschijnlijk is de sfeer aan de oostkust heel anders buiten de ramadan om. Nu was het overdag overal uitgestorven en kwam het leven pas na zonsondergang op gang. We hadden gedacht dat het iets makkelijker zou zijn om overdag te eten en daar hebben we ons stevig op verkeken. Zelfs de westerse fast-food ketens houden de deuren gesloten. In een enkel geval was de deur zelfs vergrendeld met een stevig kettingslot. Je zou toch maar op eens honger krijgen en naar binnen gaan…
Helaas hebben we niet mee kunnen eten met een lokale familie om meer een gevoel te krijgen bij de ramadan en alle gebruiken. Nu keken we er vooral als buitenstaander tegenaan. Wel is het heel bijzonder om te zien hoe een complete samenleving stil valt tijdens een groot deel van de dag. De ramadan is niet een individuele actie, je doet het met elkaar. Families, vrienden en kennissen breken het vasten samen. En daarbij volgen ze de regels strikt op. Men wacht in het restaurant tot de zon is ondergegaan en neemt dan de tijd voor gebed. Pas dan is het tijd om samen te eten. Het is dus niet zomaar iets wat ze doen.
Reizen tijdens de ramadan is een ervaring op zich. Als je je goed inleest en voorbereid kan het een aanvulling zijn op je reisbelevenis. Sta open en heb respect voor de lokale bevolking. Dan is het een bijzondere ervaring die je reis zeker kan verreiken.
Tips voor het reizen tijdens de ramadan
- Als toerist ben je niet verplicht om mee te doen aan de ramadan. Wel wordt het op prijs gesteld als je er rekening mee houdt en niet in het openbaar gaat eten, drinken of roken.
- De meeste restaurants zijn gesloten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit betekent dat het heel lastig kan zijn om ergens ontbijt en/of lunch te halen. Je bent al snel aangewezen op de supermarkt waar je zelf een lunchpakket kunt samenstellen.
- Ga vroeger of later eten dan de lokalen, zorg ervoor dat je een reservering hebt of vraag of je met een lokale familie mee mag eten.
- Denk ook om de kleding die je draagt, zeker in de strengere gebieden.
- Blijf tijdens het Suikerfeest op één plek en voorkom dat je moet reizen. Zorg er voor dat je deze accommodatie op tijd boekt, zodat je niet de hoofdprijs betaald.
Vind je dit leuk? Pin het!