Toen we, ondertussen alweer 9 maanden geleden, aan onze wereldreis begonnen waren we in de veronderstelling dat je als backpacker alleen maar in hostels zou slapen. Na twee weken kwamen we er al achter dat een grote slaapzaal niet echt iets voor ons is. Daarnaast was een privékamer in veel gevallen ook goedkoper dan twee losse bedden. En dus kozen we daar meestal voor. We maakten gebruik van Booking.com of Hostelworld om een leuk hostel of hotel te vinden.
Maar na verloop van tijd raak je wel wat uitgekeken op die (kleine) hotelkamers. Je hebt één ruimte waar je eigenlijk de hele dag doorbrengt. Met uitzondering van de dagen waarop je natuurlijk op pad gaat. Wij wisselen het een beetje af, dus een actieve dag wordt meestal gevolgd door een rustige dag waarbij we de website bijwerken en gewoon even tot rust komen. En dan wil je ook wel eens wat anders. AirBnB deed zijn intrede.
Wat is AirBnB?
AirBnB is een online community-marktplaats waar mensen over de hele wereld unieke accommodaties kunnen adverteren, ontdekken en reserveren. Je kunt hierbij denken aan de logeerkamer in je eigen huis die nog leeg staat, of die vakantiewoning waar je zelf weinig gebruik van maakt. Maar je komt ook wat meer extravagante opties tegen, zoals een kasteel. AirBnB is in 2008 opgericht en ondertussen zijn er al meer dan 3.000.000 accommodaties wereldwijd beschikbaar.
AirBnB is de tussenpersoon tussen de verhuurder en de potentiële huurder. Maar zodra je reageert op een advertentie krijg je rechtstreeks bericht van de verhuurder. De directe communicatie is heel prettig, omdat je direct weet waar je aan toe bent. Om via AirBnB te kunnen boeken moet je een profiel aanmaken. Verhuurders maken ook een profiel aan en kunnen vervolgens advertenties plaatsen. Voor beiden geldt dat er een aantal zaken geverifieerd wordt. Daarnaast krijgen verhuurders recensies van hun gasten die zichtbaar zijn bij hun advertentie en op hun profiel. Als gast kun je ook een beoordeling ontvangen van je verhuurder. Bij een volgend bezoek is dit zichtbaar voor de nieuwe verhuurder.
Goed opletten!
De eerste keer dat we AirBnB wilden gebruiken was voor een bezoek aan Hong Kong. We konden geen hotel of hostel vinden binnen ons budget en gingen dus op zoek naar een andere mogelijkheid. Nadat we een profiel hadden aangemaakt gingen we op zoek naar een leuk appartementje in de stad Hong Kong. Er kwamen meer dan genoeg opties naar voren en de prijs was ook beter dan wat we eerder voor hotels en hostels hadden gezien. We vonden een appartement wat we beiden leuk vonden en maakten al snel een boeking.
Enkele dagen voor vertrek was het hoog tijd om uit te zoeken hoe we van het vliegveld bij de AirBnB konden komen. We pakten Google Maps erbij en typten het adres in. De kaart schoot naar de stad Shenzhen. Dat kan niet kloppen, dus een nieuwe poging. En weer kwamen we uit bij de stad Shenzhen. Na wat onderzoek bleek dit de aangrenzende stad te zijn. Op zich geen probleem, maar in dit geval wel. Shenzhen hoort namelijk bij China. En daar heb je een visum voor nodig. Les één: dubbelcheck altijd de locatie voordat je een boeking maakt. Zeker als je zoekt via de kaart. Hoe verder je uitzoomt, hoe groter de kans dat je in de verkeerde regio terecht komt. Gelukkig snapte de verhuurder ons dilemma en kregen we ons geld gewoon netjes terug. Maar toch, een hele hoop gedoe en extra stress die makkelijk voorkomen had kunnen worden.
Tussen de lokale bevolking
Het duurde even voordat we het weer aandurfden om via AirBnB een accommodatie te boeken. Maar in Ho Chi Minh City zaten we voor de zoveelste keer weer in een kleine hotelkamer. In verband met een bezoek aan het ziekenhuis en de opvolging daarvan zouden we iets langer in Ho Chi Minh City blijven als gepland. Een beetje extra ruimte was dus wel welkom. We vonden een heel leuk appartementje met een eigen keukentje en een badkamer. Het was niet groot, maar we hadden hier net even wat meer mogelijkheden. En het leuke was dat we midden in een authentieke woonwijk zaten. Als we naar buiten gingen zagen we het dagelijks leven van de Vietnamese bevolking. Een compleet andere ervaring dat wat je hebt in een hostel of hotel.
Ook in Kuala Lumpur boekten we verschillende accommodaties via AirBnB. Met een beetje goed zoeken en puzzelen boekten we hier leuke appartementjes met één of twee slaapkamers voor dezelfde prijs als een hotel. We gingen weer lekker zelf boodschappen doen, lekker thuis eten, konden even de was doen en hadden ruimte om deze op te hangen. Gewoon even lekker op de bank hangen en tv kijken. Eigenlijk alle dingen die we wel een beetje missen van thuis. De ene keer heb je een verhuurder die persoonlijk langskomt en je nog het één en ander verteld over de stad en de omgeving. De andere keer gaat alle communicatie via de mail. Maar tot nu toe hebben we nog nooit problemen gehad waar we niet uitkwamen met de verhuurder.
Wat heb je nodig?
Zoals eerder gezegd kun je alleen boeken via AirBnB als je een profiel hebt. Vul je profiel zo compleet mogelijk in, dit vergroot je kans bij de verhuurder. Kies een goede herkenbare en betrouwbare foto en leg in het kort uit waarom je AirBnB wilt gebruiken. Daarnaast moet je een officieel identiteitsbewijs uploaden voor de verificatie.

Je kunt nu zoeken naar accommodaties en deze ook daadwerkelijk boeken. Daarnaast is het ook mogelijk om verlanglijstjes te maken. Bij ons maakt één van tweeën een voorselectie en bekijkt de andere de mogelijke opties. We hebben ondertussen al aardig wat lijstjes staan. Vergeet ook niet om een betaaloptie toe te voegen. Het is helaas alleen mogelijk om met je creditcard te betalen. In de meeste gevallen wordt het complete bedrag voor je boeking direct afgeschreven, ook al is de boeking voor een latere periode.
Voordelen van AirBnB
- Faciliteiten (zwembad, fitness, sauna, etc.): vaak heeft een AirBnB net even iets meer faciliteiten dan een hostel of hotel. In Kuala Lumpur heeft bijna elk appartementencomplex een zwembad en een fitnessruimte. Maar denk ook aan de mogelijkheid om zelf te koken in je eigen huisje.
- Eigen wifi: tegenwoordig is er bijna overal wel wifi beschikbaar. Maar de snelheid laat vaak te wensen over. Boek je een accommodatie via AirBnB dan is de kans groot dat je jouw eigen internettoegang hebt. Deze hoef je niet te delen met honderden andere gasten. Ideaal als je wilt werken, foto’s wilt uploaden of contact zoekt met het thuisfront.
- Veiligheid en vertrouwen: doordat de verhuurders geverifieerd worden heb je altijd een vangnet. De betalingen gaan via AirBnB, dus je hoeft niet bang te zijn dat een onbekend iemand met die gegevens aan de haal gaat. Heb je een conflict met je verhuurder, dan kan AirBnB bijspringen. En door de reviews van anderen krijg je een genuanceerd en compleet beeld van datgene wat je wilt gaan boeken.
- Authenticiteit: als je wilt ervaren hoe het is om ergens te wonen, dan is AirBnB de uitgelezen kans. Je woont namelijk tussen de lokale bevolking. Vaak zijn er allerlei lokale restaurantjes en winkeltjes in de buurt aanwezig.
- Een thuis ver van huis: voor ons is AirBnB echt een thuis ver van huis. Een periode waarin we even bijkomen van het reizen. Lekker burgerlijk bezig zijn, zelf boodschappen doen en dan lekker koken. ’s Avonds lekker op de bank ploffen en een filmpje kijken. Het is je even terugtrekken in je eigen bubbeltje om weer nieuwe plannen te maken en vervolgens vol energie weer op pad te gaan. We leren de steden beter kennen en weten meer dan de doorsnee toeristenattracties te vinden.
Waar moet je op letten?
- Locatie, locatie, locatie: maak niet dezelfde fout die wij hebben gemaakt door een accommodatie in de verkeerde plaats te boeken. Verder letten wij er altijd op hoe het zit met de toegang tot het openbaar vervoer. Is er een bushalte of beter nog een metrohalte in de buurt? Hoe lang ben je onderweg naar bezienswaardigheden, een supermarkt, het vliegveld? Soms kijken we via Google Streetview hoe de buurt eruit ziet en wat er te doen is in de omgeving.
- Prijs: als je gaat zoeken op accommodaties geeft AirBnB een prijs per nacht. Hou er rekening mee dat dit niet het eindbedrag is. De berekening berust op de prijs per nacht minus een eventuele week- of maandkorting. Daar bovenop komen nog de schoonmaakkosten en een bemiddelingsbedrag voor AirBnB. Bereken dus zelf de prijs per nacht gebaseerd op de totaalprijs. Je ziet de totaalprijs in het overzicht van de advertentie staan.
€ 65,00 per nacht blijkt dan toch € 78,75 te worden - Annuleringsvoorwaarden: verhuurders mogen zelf kiezen uit een drietal niveaus voor het annuleren van een accommodatie; flexibel, gemiddeld of streng. Kijk hier even goed naar, want in sommige gevallen kun je het betaalde bedrag niet terug krijgen mocht je onverhoopt moeten annuleren. In sommige gevallen zie je Zeer Streng of (bij een reservering langer dan 28 dagen) Lange Termijn staan. Hier vind je meer informatie over de verschillende niveaus en je rechten: https://www.airbnb.nl/home/cancellation_policies
- Verhuurder: wij letten altijd op de responstijd die vermeld staat bij de verhuurder. Mocht er een probleem zijn, dan wil je wel dat iemand zo snel mogelijk reageert. Hun gedrag op AirBnB is een indicatie voor het verdere contact. Daarnaast kijken we ook altijd hoeveel aanbevelingen iemand al heeft en of ze één of meerdere accommodaties aanbieden.
Vragen staat vrij
Heb je een accommodatie gevonden, maar weet je het niet zeker of heb je vragen? Schroom dan niet om de verhuurder een bericht te sturen. Uit ervaring weten we dat het de moeite loont om te vragen of het mogelijk is om korting te krijgen, zeker als je de accommodatie voor langere periode gaat huren. Tijdens onze laatste zoektocht in Kuala Lumpur konden we niet echt iets vinden wat op de juiste plek zat én binnen ons budget viel. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en een berichtje gestuurd aan de verhuurder van een appartement wat verder wel aan alle eisen voldeed. Omdat het kort dag was en wij het appartement voor 3 weken wilden huren kregen we een leuke korting. Wie niet waagt, wie niet wint. Een verhuurder geeft vanzelf wel aan of ze hier voor open staan of niet.
AirBnB: jouw thuis ver van huis
Wil je eens wat anders dan een hostel of hotel of blijf je ergens voor een langere periode, vergeet dan niet om even een kijkje te nemen bij AirBnB. Het is vaak niet eens duurder, zelfs goedkoper dan een hostel of hotel. Zeker in de grote steden waar ruimte een schaars goed is. Wees kritisch, stel vragen over de zaken die niet duidelijk zijn uit de advertentie. En geniet van je thuis ver van huis! Voor je het weet moet je alweer afscheid nemen en denk je met heimwee terug aan dat ene appartementje daar in dat steegje met dat leuke supermarktje…
Vind je dit leuk? Pin het!