Hoe vraag je een paspoort aan

Met het oog op het boeken van de Transmongolië Express was het tijd om onze reisdocumenten er maar weer eens bij te pakken. Voor het aanvragen van alle visa’s moet je paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn. Laat die van Kenji dat nou net niet redden.

Heb je jouw ID-kaart bij je?

Dus op een vrijdagmiddag op naar het gemeentehuis in Leeuwarden. Die hebben al van die lekkere openingstijden voor mensen met een 9-5 baan. Maar goed, deze middag hadden we net nog een uurtje over. Aangekomen bij de balie leggen we uit wat we komen doen. Het standaard riedeltje: heb je een pasfoto, heb je je paspoort bij je, heb je je ID-kaart bij je?

Tja, even niet bij stil gestaan, aangezien de ID-kaart al twee jaar verlopen is. Als we op reis gaan pakken we standaard het paspoort mee. Dus nee, de ID-kaart hebben we niet bij ons, sterker nog, die hebben we überhaupt niet meer.

Dit schijnt wel een klein beetje een issue te zijn. “Tja, in dat geval hebt u een proces verbaal nodig waaruit blijkt dat het document kwijt is geraakt.” Lucky for us zit het politiebureau aan hetzelfde plein. Dus zo rap als dat we binnenliepen stonden we ook weer buiten. Op naar de volgende instantie.

Ik wil graag een proces verbaal

Gelukkig zijn ze bij het politiebureau heel behulpzaam. Nadat ze alle gegevens hebben gaat de desbetreffende agent het proces verbaal opmaken. Daar zit je dan met je goede gedrag. Het is toch een heel klein beetje intimiderend, al die agenten strak in uniform. Een kleine 10 minuten later staan we weer buiten met het proces verbaal. Op naar poging nummer twee voor het aanvragen van het paspoort.

We steken het plein weer over, gaan weer naar de balie, leggen uit wat we komen doen (nee, we hebben geen ID-kaart maar wel een proces verbaal) en worden met een nummertje richting de loketten gestuurd.

Hou de medewerker te vriend

De desbetreffende medewerker is net begonnen op de afdeling en is nog niet helemaal bekend met het verwerken van het proces verbaal. Hij vraagt even iemand erbij. Geen probleem hoor, wij hebben alle tijd van de wereld… Maar goed, dat paspoort is wel redelijk belangrijk. Dus we wachten maar even. Vrij snel kan hij verder met het verwerken van de aanvraag. Deze keer maar een zakenpaspoort, zodat we alle ruimte hebben voor stempels en visa’s, je weet maar nooit.

Nu vijf werkdagen wachten op het verlossende sms-je.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties