The Amazing Race

Zo af en toe tussen het reizen door hebben we tijd om even lekker te relaxen. Echt zo’n moment waarop je op de bank (of het bed) ploft, de tv aanzet en even ontsnapt uit de hectiek van alledag. Nou is het aanbod qua televisiezenders echt dramatisch slecht in Azië als je de taal van het land niet spreekt. Met een beetje geluk tref je nog net BBC World, maar om dat nou ontspannend te noemen. Gelukkig hebben we altijd onze eigen voorraad series en films. Sinds kort is er één programma wat er met kop en schouders bovenuit steekt; The Amazing Race.

De ontdekking van The Amazing Race

In Vietnam hadden we eindelijk weer eens een Engelse zender met programma’s die we kenden; AXN. Zo keken we naar Asia’s Got Talent en The Voice USA. En daar maakten we voor het eerst kennis met The Amazing Race Asia. Een programma waarin 11 stellen samen op pad gaan door verschillende landen met daarin opdrachten en uitdagingen. Elke aflevering valt er één stel af totdat er nog maar één stel over is, de winnaars van The Amazing Race. Het deed ons denken aan Peking Express. Omdat het voornamelijk plaatsvond in landen waar we waren geweest of nog graag heen wilden bleven we plakken.

Na Vietnam moesten we het weer een tijdje zonder tv doen en zo verdween The Amazing Race weer naar de achtergrond. Totdat we in onze allereerste AirBnB in Kuala Lumpur kwamen. Onze host had een externe harde schijf vol met films en series. En wat schetst onze verbazing? Tientalle afleveringen van The Amazing Race. In een paar dagen tijd waren we echt verslaafd en alles wat we niet konden zien tijdens ons verblijf daar hebben we over gekopieerd. En zo zitten we na een dag vol indrukken vaak samen op de bank naar The Amazing Race te kijken.

Herkenning en inspiratie

Wat maakt The Amazing Race zo leuk? In eerste instantie zien we heel vaak plaatsen terug waar we zijn geweest. De ‘weet-je-nog-dat’jes vliegen dan door de lucht. We genieten weer even van alles wat we tot nu toe hebben gezien en gedaan. Ook zien we veel gewoontes die wij soms als vervelend ervaren terug komen. Een stel wat in een taxi stapt, duidelijk vragen of de chauffeur weet waar hij heen moet. Het standaard Aziatische antwoord “yes, yes”. En dan blijkt hij het toch even te moeten vragen aan een toevallige voorbijganger. De frustratie van het stel is zo zichtbaar en zo herkenbaar!

En daarnaast doen we inspiratie op, want er zijn nog genoeg landen waar we nog niet zijn geweest. Soms zien we hele mooie steden in landen waar we nog heen gaan en dat kunnen we dan meenemen in onze planning. Hoewel de kandidaten in rap tempo door de verschillende landen reizen, krijg je zo toch een mini-impressie van het land, de cultuur en andere belangrijke zaken.

Hoe werkt het spel?

Het spel begint met 11 stellen die vertrekken vanuit een bepaalde plaats in Amerika. Ze weten van tevoren niet waar ze heen gaan of wat ze moeten doen. Tijdens de wedstrijd krijgen ze dat pas te horen via de zogenaamde ‘Route Info’ kaartjes. Per auto, bus, taxi, trein of vliegtuig racen ze zo snel mogelijk naar het volgende punt.

The Amazing Race Detour, Backpackjunkies
Klik voor meer informatie over de regels

In elke aflevering komen ze een ‘Detour’ en een ‘Roadblock’ tegen. Bij de ‘Detour’ moet een team kiezen tussen twee activiteiten. De ene taak is meestal fysiek en vereist weinig denkwerk terwijl de andere taak juist veel denkwerk vereist en niet fysiek is. Bij een ‘Roadblock’ moet het team op basis van een korte aanwijzing kiezen wie van de twee de uitdaging aangaat. Pas daarna mogen ze de hele aanwijzing lezen. Vooral erg leuk als het ineens iets met hoogte blijkt te zijn en het gekozen teamlid heeft hoogtevrees. Je mag namelijk niet meer ruilen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Er zitten nog een aantal mogelijkheden in waarmee je een ander team kan dwarsbomen. Zo kun je een ‘U-Turn’ inzetten waarmee een team beide uitdagingen van een ‘Detour’ moet afleggen. Ook is er soms een ‘Fast-Forward’ te verdienen, waarmee je de ‘Detour’ en ‘Roadblock’ mag overslaan. In principe is er aan het einde van elke aflevering een afvalmogelijkheid. Soms heeft een team geluk en mogen ze ondanks dat ze als laatste zijn geëindigd toch nog door. Ze moeten dan in de volgende aflevering vaak een extra uitdaging aangaan, ze zogenaamde ‘Speedbump’.

De grootste uitdagingen van The Amazing Race

Een van de belangrijkste aspecten van het spel is om de aanwijzingen goed op te volgen. In de aanwijzingen staat bijvoorbeeld of je per voet verder moet of een andere vorm van vervoer mag gebruiken. De meest gebruikte vorm van vervoer is de taxi, maar soms krijgen ze ook een auto tot hun beschikking. Het lastigste zijn altijd de momenten waarop er gevlogen moet worden. Mis je hier een vlucht, dan kan dat je duur komen te staan. Een achterstand van een uur kan je dan zomaar fataal zijn.

In het spel mogen de deelnemers geen gebruik maken van hun mobiel, tablet of laptop. Ze zijn aangewezen op de mensen om hun heen. In de eerdere seizoenen speelde dit natuurlijk nog helemaal niet, maar langzaam maar zeker zie je een verschuiving. Zo mogen ze bijvoorbeeld wel aan hun taxi-chauffeur vragen of ze zijn mobiel mogen lenen. Of ze gaan naar een hotel om daar in het business centrum een computer te gebruiken. Zo kunnen ze alvast onderzoek doen naar de volgende stop als ze lang moeten wachten op een vlucht, maar ook vliegtickets boeken naar de volgende bestemming.

Onze eigen Amazing Race

En nu hebben we dus onze eigen Amazing Race. We hebben weliswaar geen tegenstanders, maar dat maakt het niet minder spannend. Mentaal zijn we ons aan het voorbereiden voor de eerste Amazing Race in Nederland of de eerste internationale Amerikaanse variant. We kennen elkaars sterke en minder sterke punten, zijn op elkaar ingespeeld en in voor een uitdaging. Maar tot het zover is reizen we gewoon zo snel mogelijk van A naar B, kiezen we mee met de teams bij de Detour en de Roadblock, doen we onze eigen uitdagingen en genieten we gewoon van het programma!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties