Gunther, Christine en Otto

Eén van de verhalen die ons heeft geïnspireerd om deze wereldreis te gaan maken is het verhaal van Gunther, Christine en Otto. Kenji kwam dit verhaal tegen en was er erg van onder de indruk. Een Duits stel wat al meer dan 23 jaar de wereld over trekt in een oude auto.

Gunther, Christine en Otto gaan op pad

Gunther Holtorf had al veel van de wereld gezien door zijn werkzaamheden bij Lufthansa. In 1988 besloot hij te stoppen met werken en de wereld rond te gaan trekken. Hij kende Christine toen nog niet. Eerst besloot hij om een trial run te doen. Hij kwam in 1990 terug in Duitsland en maakte de nodige aanpassingen aan zijn auto. Tegelijkertijd leerde hij Christine kennen en hij vroeg haar om mee te gaan. Het plan was om met de auto naar Afrika te rijden. In hun “Otto” hadden ze de vrijheid om te gaan en te staan waar ze wilden. Zo konden ze heel dicht bij de wilde dieren komen. De reis door Afrika heeft in totaal zo’n 5 jaar geduurd.

gunther-and-christine-holtorf-mercedes-g-wagen-desert

Het reizen beviel zo goed dat Otto verscheept werd naar Zuid-Amerika. Van hieruit vervolgde hun reis door zowel Zuid- als Noord-Amerika. In ongeveer 4 jaar tijd hebben ze zoveel mogelijk van deze continenten gezien. De volgende stop was Australië. Weer werd Otto verscheept om de reis voort te kunnen zetten. N Australië volgde ook Azië. Hier ging de rit niet zonder slag of stoot. Om sommige landen in te komen waren er diplomatieke onderhandelingen nodig. Dit heeft hooguit voor wat oponthoud gezorgd, waaruit maar weer blijkt dat de aanhouder wint.

In 2003 kreeg Christine last van haar gezicht. In eerste instantie werd gedacht een aan goedaardige tumor en werd de reis gewoon doorgezet. Helaas bleek de tumor toch kwaadaardig te zijn. In 2007 bleef Christine daarom in Duitsland om de behandelingen te ondergaan. Haar plaats werd ingenomen door haar zoon Martin. De laatste keer dat Christine meeging was in 2009 naar Engeland. In juni 2010 is Christine overleden. Ze drukte Gunther op het hart om zijn reizen voort te zetten en alle landen te bezoeken die ze hadden gemist. Gunther heeft nog enkele reizen met Martin gemaakt. In 2014 is er na 26 jaren reizen een einde gekomen aan de avonturen van Gunther, Christine en Otto.

Map Jakarta 1997-1998De kaart van Jakarta

Om de reis te bekostigen heeft Gunther de eerste kaart van Jakarta gemaakt en gepubliceerd. De eerste versie werd in 1977 al uitgegeven. Door de jaren heen bleven ze de stad bezoeken om de kaart steeds bij te kunnen werken. Uiteindelijk werd het een atlas van 450 pagina’s. Helaas werd de concurrentie zo groot dat het niet meer uit kon om de atlas bij te blijven werken. Gunther is begin van de 21ste eeuw gestopt met het bijwerken/uitgeven van de kaart/atlas voor Jakarta.

Technische mankementen

Hier en daar ondervond Otto wat technische problemen. Gelukkig is Gunther heel handig. Op hun reis namen ze altijd reserve-onderdelen mee. Verder behandelde Gunther Otto als een oud dametje. Gemiddeld reed hij niet harder dan 50 km per uur. Volgens Gunther was deze reis ook alleen mogelijk in een echt oude auto als Otto, waarin nog niets geautomatiseerd is of via de computer aangestuurd wordt. Nu was het een kwestie van bouten losdraaien en weer op de juiste manier terug stoppen. De auto is zelfs door Mercedes in een museum tentoongesteld nu er een einde is gekomen aan de reis.

Positive thinking

Wat Gunther en Christine de wereld over heeft geholpen is allereerst een flinke dosis geduld. Daarnaast is het ook erg belangrijk om positief te blijven. Gaan er 99 dingen niet zoals je wilt, maar één wel? Focus op die laatste. Ook met een beetje humor kom je een heel eind.

Enkele statistieken:

  • 26 jaar onderweg
  • 177 landen bezocht
  • 884.000 km afgelegd

Wil je meer weten over de avonturen van Gunther, Christine en Otto? Lees dan deze special van de BBC.