Als backpacker ben je gek op het buitenleven. Je bent een ontdekkingsreiziger en je beseft vroeg of laat dat je het overal wel naar je zin kunt hebben, zolang er maar avontuur te beleven valt.
Wat dat betreft is geocaching perfect voor backpackers: je gaat ermee van de gebaande paden af, behoort tot een selecte community en ontdekt de wereld op een originele manier.
Wat is geocaching?
Geocaching is een moderne variant van schatzoeken. Waar je ook bent ter wereld, de kans is groot dat er zo’n schat, genaamd cache, in jouw buurt is verstopt door een persoon of vereniging. Goed verstopt, bungelend aan een boom of aan de voet van een standbeeld geplakt. Vaak gaat het om een waterdichte koker of een doosje met daarin een logboek, waarin je iets hoort te schrijven. Er zijn ook grotere caches met ruimte voor een symbolische schat: je haalt er iets uit en stopt er een nieuwe goodie in. In de hele wereld zijn er meer dan 3 miljoen caches!
Coördinaten en hints
De opkomst van internet maakte geocaching mogelijk; het werd voor het eerst in het jaar 2000 gespeeld. Aan het begin van deze eeuw ging het nog vooral met GPS-apparaatjes in combinatie met coördinaten op de geocaching-website. Inmiddels beoefenen de meeste enthousiastelingen hun hobby met een smartphone en een geocaching-app. In zo’n app vind je de locatie van de cache en een hint, waarmee het moet lukken om hem te vinden. Enkele voorbeelden van zulke hints:
“The cache is in a small hole, covered with stones. It is located in the top of the mountain, faces to the interior of the mountain.”
“De cache is geen vogelhuisje! Tip: lange mouwen zijn geen overbodige luxe.”
“Das Privatgrundstück muss nicht betreten werden und der Cache ist gut von Weg aus erreichbar”
Plekken waar je anders nooit komt
Caches worden meestal verstopt door locals of bezoekers met een goede kennis van het terrein. Vaak vind je ze op –of dichtbij– plekken met een grote natuurlijke schoonheid, bijvoorbeeld een uitzichtpunt in een natuurlijk gebied of een monument in een stad.
De liefde voor het gebied straalt van de geocache-beschrijvingen af. Je vindt dan ook dikwijls verhalen over de geschiedenis van een plek, over lokale legenden, of tips wat betreft wandelroutes of horeca-gelegenheden. Je komt hierdoor op bijzondere plaatsen die lang niet altijd in een reisgids staan.
Voor wie is geocaching geschikt?
Geocaching is geschikt voor jong en oud. Jonge kinderen zijn al gauw verveeld en houden het niet lang vol in musea of andere bezienswaardigheden, maar wanneer er een schat te vinden valt. Ouders die hun kinderen willen laten kennismaken met de backpack-lifestyle, slagen dankzij geocaching altijd.
Maar ook voor stelletjes die een origineel uitstapje zoeken, deelnemers aan een rustig vrijgezellenfeestjes, solo-reizigers die de community spirit willen voelen en senioren die in beweging willen blijven, is geocaching ideaal. Daarnaast train je er allerlei vaardigheden mee:
- ruimtelijk inzicht
- kaartlezen en navigeren
- probleemoplossend vermogen
- werken in teamverband
- je zintuigen benutten
- vreemde talen
Houd je ervan om een spelelement in je reizen te verwerken, dan is dit een snelle en simpele manier!
Geocaching is gratis
Het mooie van geocaching is dat je er niets voor hoeft te betalen om ermee te beginnen. Een groot aantal caches is voor iedereen vindbaar. En er is een divers aanbod aan apps en andere software die door liefhebbers gemaakt is en gratis te gebruiken is. De grootste internationale geocaching community heeft ook een betaald lidmaatschap waarmee je toegang krijgt tot extra functies. Krijg je de smaak te pakken, dan kan dit een leuke uitbreiding zijn. Betalen kan niet met iDEAL, maar dit is geen probleem laat Sofie Vermeulen van Alles Zonder Creditcard weten. Diverse FinTech banken bieden tegenwoordig (bijna) gratis en makkelijk verkrijgbare prepaid creditcards aan. Met zo’n kaart kan je in buitenlandse webshops probleemloos betalen en het is ook nog eens handig om bij je te hebben tijdens het backpacken.
Ideaal voor citytrips
Een nieuwe stad ontdekken doe je normaal gesproken met een reisgids in boekvorm of door middel van een free tour. Met geocaching wordt een stedentrip een waar avontuur. In steden zijn veelal tientallen caches verstopt, waardoor je een mooie route kunt maken langs allerlei bezienswaardigheden.
Sterker nog: je hoeft hier niet eens voor op reis. Probeer het eens in je eigen stad of ga, als je wat landelijker woont, naar de dichtstbijzijnde stad om schatten te zoeken. Jij en jouw teamgenoten leren jouw stad met heel andere ogen te bekijken.
Wat heb je nodig om te beginnen?
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden en wil je zelf op zoek?
Hieronder lees je hoe je in 3 stappen klaar bent om op zoek te gaan naar je eerste cache.
- Ga naar geochaching.com een maak een account aan.
- Lees de basis informatie door zodat je goed weet wat de regels van het spel zijn.
- Installeer de bijbehorende app op je telefoon.
- Kies een cache bij jou in de buurt uit en ga op zoek!
Het klinkt simpel, maar toch zal je zien dat het in de praktijk vaak lastiger is dan je denkt. De coördinaten bereiken is één ding, de cache daadwerkelijk vinden een tweede.
Let er overigens goed op dat je alles weer achterlaat zoals je het aantrof, want net als bij backpacken geldt: leave no trace!
Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen!
Leuk idee, ga ik een keer proberen met de kids!
Ik ben benieuwd hoe ze het vinden! Schatzoeken doet het altijd goed, toch?
Begraven van caches mag niet in de zin van ik stop hem 1 meter onder de grond. Een kist aan de oppervlakte afgesloten met een deksel mag wel, mits er toestemming is van de landeigenaar.
Bedankt voor de toevoeging, eigenlijk ook wel logisch. Ik denk dat juist ook het leuke is om een plek te vinden die iedereen niet verwacht, maar die wel te doen is.