Hoe boek je een flexibele reis?

Operahouse vanuit vliegtuig - Australie Sidney - Backpackjunkies

Het was een kwestie van tijd, maar vandaag was daar dan toch dé mail van Ryanair met het bericht dat onze vlucht geannuleerd wordt. Eind april zouden we 11 dagen naar Schotland. En hoewel we zelf al lang hadden besloten dat we niet wilden reizen in deze periode, waren we afhankelijk van Ryanair om de vlucht te annuleren. We hadden deze vlucht namelijk geboekt zonder annuleringsverzekering. Een bewuste keuze, omdat het ticket hierdoor lekker goedkoop was.

Daarnaast hadden we een aantal AirBnB’s geboekt die we tot een week voor de reis gratis konden annuleren. En AirBnB paste al heel snel zijn beleid aan, waardoor er ook hier meer mogelijkheden waren om je geld terug te krijgen. Voor de auto werden we getrakteerd op een corona voucher. Het zette ons wel aan het denken over de keuzes die we maken bij het boeken van een reis. In dit blog een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om je reis flexibel te kunnen boeken.

Sluit een annuleringsverzekering af

Eén van de eerste dingen waar je aan denkt als een reis niet door kan gaan is waarschijnlijk je annuleringsverzekering. Belangrijk is dat je deze direct (of binnen een periode van x dagen) afsluit als je een reis boekt. Heb je een doorlopende annuleringsverzekering, dan geldt deze automatisch voor alle reizen die je boekt na de ingangsdatum. Je kunt je hele reis verzekering, of bijvoorbeeld alleen een deel in de vorm van je vliegticket of de huurauto. Over het algemeen is een doorlopende annuleringsverzekering de meest voordelige keuze. Bij een tijdelijke annuleringsverzekering is de totaalprijs van je reis namelijk bepalend voor de premie in combinatie met de duur van je reis.

Lees altijd goed door wat je annuleringsverzekering precies dekt. Vaak geldt dat er geen dekking is als je gewoon geen zin meer hebt in de reis. Er moet echt sprake zijn van een onvoorziene omstandigheid, zoals het verliezen van je baan of ziekte van jezelf of een familielid. Veel verzekeringen hebben ook een clausule opgenomen waarmee je geen recht hebt op een vergoeding van de annuleringsverzekering als er een negatief reisadvies geldt. Veel mensen lopen daar nu tegenaan door het corona virus. Het virus is ook geen onvoorziene omstandigheid meer, waardoor je nu ook geen reis kunt boeken met een annuleringsverzekering die dekt als je niet op reis kunt door het corona virus.

Flexibel boeken bij AirBnB

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om een flexibele reis te boeken zonder annuleringsverzekering. Voor onze reis naar Schotland hadden wij al een aantal AirBnB’s geboekt. Wij hebben hierbij gekozen voor AirBnB’s die flexibele annuleringsvoorwaarden hebben. Hiermee kun je tot 14 dagen voor aankomst je reis nog kosteloos annuleren. Je krijgt dan het volledige bedrag terug, inclusief de servicekosten van AirBnB. Tot 24 uur voor aankomst kun je annuleren en krijg je het bedrag terug minus de servicekosten van AirBnB. Hoeveel de servicekosten zijn verschilt per boeking, maar reken op zo’n 20 euro.

Heb je nog niet eerder een boeking gedaan bij AirBnB?
Dan krijg je nu 34 euro korting als je boekt via deze link

Zolang je kiest voor een host met flexibele annuleringsvoorwaarden zit je dus nergens aan vast. Heb je geen zin meer om op reis te gaan, dan annuleer je jouw boeking. Je krijgt netjes je geld terug en er is geen man overboord. Met gemiddelde annuleringsvoorwaarden zit je ook nog redelijk goed, dan wordt de periode waarin je al je geld terug krijgt iets korter. Vanaf de strenge annuleringsvoorwaarden ben je de flexibiliteit kwijt. Je mag dan binnen 48 uur kosteloos annuleren en daarna ben je sowieso 50% van het betaalde bedrag kwijt. Je leest hier meer over het annuleringsbeleid van AirBnB.

Flexibel boeken bij Booking.com

Ook Booking.com heeft mogelijkheden om flexibel te boeken zonder een annuleringsverzekering af te sluiten. Zodra je een accommodatie gevonden hebt krijg je direct te zien of je deze gratis kunt annuleren. Vaak zijn de goedkoopste opties niet te annuleren en betaal je dus per nacht een klein bedrag extra om die zekerheid in te bouwen. Let hier dus goed op voordat je de boeking accepteert.

Bij Booking.com kun je de zoekresultaten filteren op accommodaties die gratis te annuleren zijn. Er staat bij tot welke datum je gratis mag annuleren. In onderstaand voorbeeld is het verschil in prijs tussen een vaste en een flexibele boeking 64 euro. Aan jou de keuze of je gaat voor flexibiliteit of de goedkoopste prijs. Gebruik het blauwe vraagteken om meer te lezen over de opties die vermeld staan en maak zo de beste keuze.

Flexibele vliegtickets

Als je zelf je vliegtickets boekt krijg je bij bijna alle websites de keuze om een annuleringsverzekering voor je vlucht af te sluiten. Maar veel maatschappijen werken tegenwoordig ook met verschillende ticket klassen waarmee je soms ook de optie krijgt om gratis te annuleren of in ieder geval je vlucht om te boeken. Belangrijk hierbij is dat de goedkoopste tickets ook direct de slechtste voorwaarden hebben om er nog iets aan te wijzigen. Het ticket wat wij hadden geboekt naar Schotland viel in deze categorie. Vaak heb je dan wel de mogelijkheid om het ticket om te boeken, waar extra kosten voor berekend worden, en je krijgt vaak te maken met een prijsverschil. Zo wordt je goedkope ticket toch ineens een dure grap.

Voor korte vluchten is dit risico vaak prima te overzien. Vlieg jij voor 50eu naar Barcelona en kan dit onverhoopt niet doorgaan dan is er geen man overboord. Beetje zuur van je 50eu maar daar blijft het dan wel bij. Maar die once in a lifetime vlucht naar Hawaii of dat rond-de-wereld-ticket voor je wereldreis hebben vaak een ander prijskaartje. En dan kan het fijn zijn om toch niet voor het goedkoopste ticket te kiezen, maar iets meer te betalen waardoor je de mogelijkheid krijgt om te wijzigen of zelfs te annuleren, mocht dit nodig zijn.

Bij Ryanair kun je kiezen tussen deze opties, van Value tot Flexi Plus

Betalen met je creditcard

Wil je een extra zekerheid achter de hand hebben, dan is het slim om te betalen met je creditcard. Bij de meeste creditcards heb je namelijk de mogelijkheid om je geld terug te vragen als een dienst of product niet geleverd kan worden. Vaak moet dit in de vorm van een betwisting en moet je aan kunnen tonen dat je er met de desbetreffende partij niet uit bent gekomen. Je creditcard maatschappij gaat de situatie dan beoordelen en kan er eventueel voor kiezen om je geld terug te geven.

Wij kregen van ICS zelfs een nieuwsbrief waarbij dit één van de aandachtspunten was. Je leest hier meer over hoe dit in zijn werk gaat. Ook hierbij geldt dat het dus niet gaat om een “ik heb toch niet zoveel zin meer in dat weekendje Londen”, maar er moet een redelijke reden zijn en je moet er altijd eerst uit zien te komen met de partij waar je de boeking hebt gedaan. Gebruik bovenstaande opties en kies er dan voor om met je creditcard te betalen. Zo heb je er zelf alles aan gedaan wat mogelijk is om te voorkomen dat je jouw geld kwijt bent als je reis niet door kunt gaan.

Hoe boek jij jouw flexibele vakantie of reis?

Dit zijn onze tips die we zelf ook gebruiken om onze reizen te boeken. De ene keer kiezen we voor de laagste prijs en de andere keer kiezen we voor flexibiliteit. Soms gaat het gewoon hand in hand, zoals de AirBnB’s die we gevonden hadden. Die waren goedkoop én flexibel. Niemand had deze epidemie aan zien komen en het is voor alle partijen een uitdaging om er ongeschonden uit te komen. Hopelijk kunnen we snel weer op pad om heel veel mooie reizen te maken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties